Wandelen op Lefkas, een onvergetelijk hoogtepunt!

Algemeen

Gastblog: Wandelen op Lefkas met wandelgids

We waren inderdaad in de goede periode om te wandelen, dat werd al snel duidelijk. In mei is de natuur op Lefkas in volle bloei. De bermen kleuren volop geel en paars, de tijm is zelfs langs de weg te plukken, het eiland ruikt naar het voorjaar, de natuur! Onze wandelgids kent het eiland op zijn duimpje, is geboren en getogen op het eiland en begeleidde deze keer de wandelexcursie.

Lefkas is echt een geschikt wandeleiland! Voor korte en langere afstanden.

We konden kiezen uit verschillende routes in die week van eind mei en lieten ons voor de eerste route naar het dorp Karya brengen. Alleen die rit is al de moeite waard! Onderweg in de vroege ochtend passeerden we authentieke Griekse dorpjes toen we ons naar het grootste dorp van het eiland lieten rijden, dat op 800 meter hoogte ligt. Vanaf het uitzichtspunt van het dorpsplein van Karya is het westelijk deel van het eiland te overzien en bij helder weer zelfs het Griekse vasteland!

Vanuit het dorp startte onze wandelexcursie van zo’n 12 kilometer lang en vertrokken we rond half negen in de ochtend. De wandeltocht zou ongeveer vier uren duren met natuurlijk pauzes en fotomomenten. Voorzien van voldoende water en proviand in de rugzak, liepen we direct de hoogte in, de wandelstokken waren niet voor niets meegenomen!

De dorpsbewoners die voor hun huisjes de Griekse koffie zaten te drinken, groetten ons vriendelijk en al vlot liepen we op de smalle paden, waar we alleen maar achter elkaar aan konden lopen. De ondergrond eerst nog wel stevig, maar dat veranderde snel in smalle bergpaadjes met kiezels en stenen, We vermoeden dat hier vroeger vast alleen de ezels en berggeiten langskwamen!

Hogerop kwamen we bij een vlak stuk, dat drassig aanvoelde en zagen mooie waterpartijen. Onderweg hadden we al vele voorjaarsbloemen gespot, maar op dit veld was de natuur in volle bloei, een mooi punt om even te pauzeren!

De wandelgids vertelde ons bij het kerkje de bijzondere mythe van profeet Ilias

Daarna ging de route richting het kerkje van de ‘Profeet Ilias’ dat op 1.110 meter hoogte ligt. Een letterlijk hoogtepunt van deze wandelroute! Voor getrainde wandelaars een mooie uitdaging, maar voor mij als ongetrainde wandelaar was het behoorlijk afzien….Maar met het hoogst gelegen kerkje van het eiland in zicht (de grieksblauwe koepel is van ver te zien!) en met doorzettingsvermogen was het geweldig om dit punt te bereiken! De klok kon zelfs geluid worden en we genoten enorm van het uitzicht naar alle windstreken van Lefkas. Gids Haris vertelde ons daar de bijzondere mythe die bij het kerkje hoort…

De afdaling vanaf het kerkje Pr. Ilias was wederom een uitdaging, want we werden door gids Haris door een kloof geleid naar beneden en dat vergt de nodige concentratie. Er werd onderling niet veel meer gesproken, we concentreerden ons op het smalle pad naar beneden. Ik was echt blij met de goede wandelschoenen! Rond de hoogvlakte van het gebied Englouvi kwamen we vervallen ‘opslaghuisjes’ ofwel volti’s tegen, die vroeger gebruikt werden als de speciale biologische linzen van Englouvi daar geoogst werden. Ook dit wist Haris ons allemaal uit te leggen over de manier van leven van de Lefkaditen van verleden en heden.

Ons eindpunt was dan ook het authentieke dorpje Englouvi, met weer een typisch Grieks dorpspleintje. We genoten bij de plaatselijke taverne van een heerlijke lunch met natuurlijk hun specialiteiten van de linzen uit het gebied. De soep, salade én burgers van die linzen smaakten geweldig na deze onvergetelijke wandeltocht!

Gastenblog door Peter Smids, deelnemer van de wandelexcursie in mei 2019. 

Wilt u meer informatie over wandelen op Lefkas, met of zonder wandelgids? Mail gerust naar info@lefkasa.nl

Algemeen

Vraag het Marijke

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

Vraag het Marijke

Stel je vraag

Vraag direct prijs en beschikbaarheid

Verhuurformulier

Informeer naar beschikbaarheid en prijs

Beschikbaarheid en prijs