Er is een kindeke geboren…

Een kindje geboren in december, een bijzonder verhaal dat begon op Lefkas!

We kunnen het niet laten om een bijzonder en vooral positief verhaal te vertellen. Omdat er ook nog mooie dingen gebeuren dit jaar. We gaan even terug naar mei 2019 op Lefkas.

Rond moederdag 2019 kwamen vier vriendinnen (om precies te zijn twee vriendinnen met hun beide zussen) uit Friesland voor een lekker lang weekend naar Lefkas. Even ontsnappen aan de moederplicht, want allen zijn werkende moeders en waren wel even aan ontstpanning toe. Wat is het dan heerlijk met z’n vieren op Lefkas op te laden en moederdag te vieren. Heel eerlijk, dat laatste was puur toeval, maar toch.

Het moederdagcadeautje van Lefkasa voor de vier vriendinnen die te gast waren op Lefkas in mei 2019

De eerste dagen gingen ze het eiland uitgebreid verkennen, heerlijk eten met elkaar bij de tavernes en vooral uitrusten bij hun accommodatie Anatoli aan zee.

Op moederdag 2019 werd in de kerk van het klooster de kinderwens uitgesproken….

Op de laatste dag van hun lange weekend, dat was op een zondag en toevallig moederdag, werd een bezoek gebracht aan Ag. Faneromeni. Het klooster van de Heilige Geest ligt hooggelegen vlakbij Lefkas Stad. Dit klooster staat wereldwijd bekend als bedevaartplaats, is bovendien beschermheilige van het eiland Lefkas en brengt vele orthodoxe gelovigen naar het eiland, vooral met Pinksteren.

De plek wordt dus als heilig beschouwd en speciaal bij echtparen met een kinderwens. De vele iconen van Maria met het kind in de kerk zijn daar een bewijs van. Maar er worden ook kaarsjes gebrand voor dierbaren of mensen die gemist worden. Op zondag’s vindt er vaak een doop plaats en zijn er extra kerkdiensten.

Eén van de vier dames kreeg het verhaal van de kinderwens in het klooster te horen en vertelde emotioneel dat zij en haar man heel graag een broertje of zusje wensten voor hun dochter van toen 8 jaar. Na vele miskramen en teleurstellingen hadden ze hun kinderwens eigenlijk een beetje opzij gezet. Om te accepteren dat hun gezin uit drie personen zou blijven bestaan. Natuurlijk ook een rijkdom op zich, maar toch…

Briefje voor de priester

In het klooster op Lefkas kun je verzoeken en wensen op een briefje schrijven aan de priester, die dan voor je bidt, dat is hun dagelijks werk, naast het verzorgen van de kerkdiensten, doop en begrafenissen.

Vriendin J. schreef een uitgebreid briefje in het Engels en liet dat achter bij de priester. Ook hing ze een symbool van geboorte (een zilverkleurig plaatje van een baby wat je bij de kerk kunt kopen) bij de icoon van Maria met het kind in de kloosterkerk. Velen waren haar voorgegaan zagen we. De vriendinnen vertrokken later op de dag uitgerust en opgeladen weer terug naar huis.

In de loop van het seizoen vergaten we een beetje het ‘voorval’ bij Faneromeni, we vierden daar de Pinksterdagen in juni met een driedaags feest, inclusief kilometerslange braderie bij het klooster, waar de inwoners van Lefkas, maar ook toeristen naar toe gingen.

En toen werd het 2020, we werden geconfronteerd met minder leuke berichten over corona en we weten allemaal hoe het verliep. We moesten geduld hebben om weer naar ons geliefde eiland te reizen om onze gasten te kunnen ontvangen.

Gelukkig zijn we bij het klooster geweest…

Op een dag in mei bliepte mijn mobiel met een nieuw whatsappbericht. Achteloos keek ik, maar mijn mond viel open.

De app was van de ‘wensmoeder’ J. Met het bericht: “Hoi Marijke, hierbij even een berichtje. Een jaar geleden al weer dat we op Lefkas waren. Gelukkig zijn we bij het klooster geweest…want ik kan je nu vertellen dat ik 12 weken zwanger ben! ”

Kippenvel! Het wonder was geschied mensen. Ik feliciteerde haar op de app van harte en dat dit toch na mei 2019 een heel bijzondere gebeurtenis bleek te zijn. Ik vroeg haar ook om bij de (eventueel 2e) naam van de baby, ook even te denken aan haar verzoek op Lefkas, een Griekse naam? Ze zouden erover nadenken.

Toen ik eindelijk in juli dit jaar weer op ons geliefde eiland was bezocht ik natuurlijk het klooster. En bij de laatste keer in november kocht ik daar een cadeautje in het winkeltje en kocht er voor de grap weer zo’n leuk zilverplaatje met babyprint bij. Mijn oog viel op een mooi Grieks aardwerken zegenings- ‘huisje’ met een waxinelichtje, waar de naam van het klooster op geschilderd was. Er waren alleen maar blauwe exemplaren te koop. En ik dacht: dat wordt dus een zoon voor J.

Bij het afrekenen vertelde ik de non van het wonder van de zo gewenste zwangerschap, ze keek zo blij, sloeg een kruisje en gaf mij een piepklein flesje olie, die uit de la verscheen. “Als de baby geboren is, laat de ouders een kruisje op het voorhoofd doen met deze olie. De rest in het water bij de doop”, drukte ze mij op het hart.

De zilverkleurige plaatjes voor een wens in Ag. Faneromeni klooster

Op 15 december 2020 werd Mauro Johan geboren

Op 15 december 2020 kregen we het heugelijke bericht dat Mauro Johan in goede gezondheid is geboren. De naam was eigenlijk al gekozen toen hun dochter 9 jaar geleden werd geboren, als het een zoon zou zijn, dan zou hij Mauro gaan heten.

Ik was oprecht weer verbaasd. Op Lefkas wordt Ag. Mavra (ook afgeleid van het Latijnse Mauritius) zo vaak vernoemd, de bekende Venetiaanse burcht draagt die naam (die in het Latijn staat voor donker, schemering) Santa Mavra hoor je veel op Lefkas, en Johan ofwel ‘Ioannis’ is ook de naam van het kilometer lange strand, waar je op uitkijkt vanaf de top van het klooster, vernoemd naar het kleine kerkje van Agios Ioannis, dat is de oudste kerk van het eiland! De ouders hebben onbewust toch hun zoon deze betekenisvolle namen van Lefkas meegegeven.

We vinden het zo’n bijzonder en positief verhaal in deze donkere tijden. En daarom delen we het graag. We geloven in wonderen op Lefkas, ook dat geeft de mens hoop, moed en kracht.

Gezegende dagen wensen we u toe!

Marijke & Peter – eigenaren Lefkasa voor uw unieke vakantie op Lefkas