Nieuwsbrief vakantie vieren op Lefkas 2020

Wijs op reis en ken de regels…

De persconferentie van 3 juni stond vooral in het teken van reizen, nu de zomervakanties in aantocht zijn. Het lijkt ons correct om onze gasten zoveel mogelijk te informeren hoe de stand van zaken is. Het is wel belangrijk voor u om te weten dat we vandaag informeren zoals het er nu voor staat. Want zoals we helaas al gewend zijn, veranderen regels en situaties soms snel, dat is niet te voorzien met deze pandemie.

Het positieve nieuws dat gisteren bekend werd: ‘U kunt inderdaad op vakantie gaan naar het buitenland’, aldus premier Rutte. Maar ga wijs op reis en ken de regels, is het advies. Het liefst buiten het hoogseizoen als dat mogelijk is. Niet iedereen heeft die mogelijkheid met gezin of werk, maar wie het wel kan, kan dit advies opvolgen. Wij zullen u informeren als er regels of veranderingen zijn en het uw vakantie beinvloedt en ook bijvoorbeeld over de regels bij autohuur, bij de schoonmaak van accommodaties enz. De kleinschalige accommodaties en villa’s die bij ons geboekt zijn, hebben nu het grote voordeel dat u altijd op de juiste afstand van andere gasten kunt verblijven. Ook bij de taverne’s, supermarkten en de stranden wordt hier voldoende rekening mee gehouden op Lefkas, ook de Griekse ondernemers moeten voldoen aan de strenge maatregelen in Griekenland.

Wie met Transavia vliegt kan indien gewenst gratis omboeken naar een andere periode voor seizoen 2020 (voor Lefkas is de laatste vertrekdatum vanuit Preveza op 25 oktober 2020) Alleen moet eventueel bijbetaald worden bij omboeken vliegtickets, als de tarieven hoger zijn dan dat u geboekt heeft. Wij assisteren u daar eventueel bij, ook oriënterend en vrijblijvend kan dat een verzoek zijn. Vraag gerust. Want dan zal ook de accommodatie omgeboekt moeten worden en naar beschikbaarbeid worden geinformeerd. We bewegen wederom weer zoveel als mogelijk mee!

Kleurcodes van de vakantielanden

Om op vakantie te gaan naar Lefkas hebben we te maken met de Nederlandse en de Griekse overheid. Gisteravond heeft premier Rutte de regelgeving vanuit de Nederlandse overheid toegelicht. Nederland geeft landen een kleurcode en daar gaat het om waar u als Nederlandse toerist mee te maken krijgt. De uitleg van de codes is duidelijk en wordt aan het begin uitgelegd. De link van de persconferentie vindt u hier https://www.youtube.com/watch?v=KTzq2yJn3ME

Direct in het begin hoort u dus hoe het zit met de kleurcodes. Op https://www.nederlandwereldwijd.nl/ kunt u bekijken hoe Griekenland ervoor staat vanuit Nederland. Dit kan snel veranderen ook, dus kijkt u daar eventueel weer op als het aan de orde is.

Dan de situatie vanuit de Griekse regering. Vanaf 15 juni worden weer internationale vluchten toegelaten op de vliegvelden ATHENE en THESSALONIKI. Dus nog NIET naar de eilanden of andere vliegvelden van het vasteland. Dit is voor onze gasten eigenlijk niet aan de orde.

Wat wèl aan de orde is vanuit de Griekse regering, zijn de vluchten vanuit Nederland rechtstreeks naar vliegveld Aktio in Preveza (dit is de luchthaven voor aankomst van gasten die naar Lefkas reizen). Die starten zoals het nu is vanaf 1 juli 2020. Er is geen sprake na aankomst van quarantaine voor Nederlanders, tenzij een steekproef wordt gedaan en er blijkt positief COVID-19 getest te worden. We hebben geen idee hoe streng die steekproef wordt gedaan na aankomst. En ook die regel kan weer vervallen tegen de tijd dat er gereisd wordt vanaf 1 juli.

Regels bij vliegreizen

Dan zijn er natuurlijk nog de voorwaarden en regelgeving van de luchtvaartmaatschappijen. Omdat veel van onze gasten met Transavia vliegen is hier een voorbeeld wat nu bij Transavia voorgeschreven wordt. We adviseren ook voor vertrek dit weer door te nemen. Hier is de link https://www.transavia.com/nl-NL/veilig-en-gezond-vliegen/

Zoals onze premier gisteravond heeft aangegeven: let op eigen verantwoordelijkheid. Ga wijs op reis en ken de regels. Als kleinschalige reisorganisatie gaan wij u voor vertrek duidelijk en helder informeren daarover. Zowel voor het vliegen (inchecken op Schiphol) als de omstandigheden op de luchthaven Aktio Preveza, het vervoer naar uw accommodatie enzovoorts. Wat wij zeker weten, delen we met onze gasten!

 

Gezondheidszorg op Lefkas

Er wordt regelmatig gevraagd naar de lokale faciliteiten als het om gezondheidszorg gaat op Lefkas en daar kunnen we gelukkig positief over zijn. Op Lefkas is in mei 2019 een gloednieuw ziekenhuis geopend, waar de moderne faciliteiten en goede artsen en verpleegkundigen aanwezig zijn. En in Ioannina op het vasteland (2 uren vanaf Lefkas) is ook nog een Academisch/Universitair ziekenhuis. Meestal voorziet dit ruimschoots in de behoefte, maar eventueel (heel zelden) worden patiënten per helikopter vervoerd naar hoofdstad Athene.

Over annuleren vliegtickets/vakantie

Wij willen nog even het annuleren toelichten. Als Transavia uw vlucht annuleert, dan volgt bericht van annulering per mail en ontvangt de hoofdboeker per mail eerst een voucher. Wij hebben dan tijdig contact over het omboeken van uw vakantie. Als Transavia uw vlucht door laat gaan en we weten dat dit alleen doorgaat als het veilig is om te reizen en vakantie te vieren op Lefkas, dan is er in principe geen reden tot annuleren. Wilt u echter niet op vakantie gaan, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Heeft u een annuleringsverzekering afgesloten kunt u informeren naar de voorwaarden of uw reissom vergoed wordt.

Over de vouchers van Transavia kunt u alles lezen in deze link: https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus/Hier staan ook de mogelijkheden voor het gratis omboeken in 2020 nog extra toegelicht.

Seizoensopening?

Als alles blijft zoals het nu is (wie zal het zeggen) dan vertrek ik op 2 juli a.s. met Transavia vanuit Amsterdam naar Preveza/Lefkas en hoop ik eindelijk ons seizoen te kunnen openen en gasten te ontvangen voor hun unieke vakantie!

Ik heb dan natuurlijk ook de eerste ervaring met een ‘ COVID-19’-chartervlucht (kort, 2,5 uur) en aankomst op Preveza en zal u daar zo snel mogelijk van op de hoogte houden via onze facebookpagina @Lefkasa. En als u geen facebookvolger bent, meld u mij gerust via Contact dat ik u dan even een persoonlijke mail stuur.

Zoals altijd geldt nu: blijf gezond en als er vragen zijn, stel ze gerust!

Marijke van der Hoek & Peter Smids – eigenaren Lefkasa

Icon Lefkasa