Grieks Pasen, een onvergetelijke ervaring tijdens de meivakantie!

Algemeen
Zoals Kerstmis bij ons wordt beleefd, zo kijken alle Grieken nu al uit naar de veel belangrijkere feestdagen voor hen en dat is Pasen (‘Pascha’). Met het Paasfeest wordt het lijden en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en de opstanding gevierd. Het Paasfeest meemaken in Griekenland is een onvergetelijke ervaring en zeker op Lefkas!
Grieks Orthodox Pasen valt niet altijd samen met onze Paasdagen, omdat de Grieks Orthodoxe kalender (Juliaanse kalender) aangehouden wordt. Dit jaar is Grieks Pasen in het weekend van 27 april, een week later dan in Nederland. Omdat de meivakantie ook in deze periode valt is het dé kans om Grieks Pasen mee te maken!
Hoe wordt Grieks Pasen gevierd?
In het kort: op Witte Donderdag worden eieren rood gekleurd als symbool van het bloed van Christus. Op Goede Vrijdag is de processie en wordt in een stoet een ronde om de kerk gelopen achter de ‘epitaphios’ aan, die het graf van Christos symboliseert en met veel bloemen versierd is. Het is een bijzondere ervaring om alle mensen in donkere kleding en in stilte en brandende kaarsen te zien lopen, iedereen mag natuurlijk deelnemen aan deze plechtige processie! Op Paaszaterdag geven bezoekers met kaarsen elkaar het licht door in de kerkdienst rond middernacht, waarna de kerkklokken luiden en barst het vuurwerk los, zodat het Paasfeest beginnen!
Op zaterdag middernacht na de Paas-kerkdienst, wordt in Lefkas Stad traditioneel door de vrouwelijke inwoners rode kruikjes van de plaatselijke balkonnetjes kapot gegooid op straat in het centrum van de stad. Ik wist niet wat ik zag op Paaszondag in de winkelstraat van Lefkada (de naam van de hoofdstad in de volksmond), die bezaaid lag met het roodgekleurde aardewerk! In die nacht wordt ook het heilige (kaars)licht doorgegeven en geprobeerd mee naar huis te nemen, vaak wordt van het roet een kruis boven de voordeur gemaakt met dit kaarslicht en wordt gehoopt op geluk voor de inwoners van dat huis.
Op zaterdagnacht om middernacht is ook de vastenperiode van 40 dagen afgelopen en eten de Grieken een speciale ‘vastensoep’ (‘Magiritsa’). Dit zijn nog maar in het kort een paar Griekse Paastradities die, zoals eerder genoemd, erg de moeite waard zijn om mee te maken! De gastvrijheid van de Griekse bevolking is bovendien nog groter in die dagen. Toeristen worden opgenomen in de familiekring tijdens eten en drinken (en dansen!) en ook daar zorgen wij van Lefkasa zeker voor! We kunnen kleinschalige excursies verzorgen voor Goede Vrijdag, Paaszaterdag voor de speciale kerkdiensten en Paasvieringen en voor een echt familiefeest op de Paasdagen met eten en drinken.
Ook 1 mei viering!
En dan woensdag 1 mei! Ook 1 mei is een nationale feestdag in Griekenland en valt dus toevallig net na Pasen in die meivakantie van 2019. Op Lefkas wordt op 1 mei gedanst bij ‘Kokkina Eklisia’ (Rode kerk) en treden kinderdansgroepen op in een dansvoorstelling in de openlucht bij het kerkje, waar eerst een speciale kerkdienst plaatsvindt. Het was vorig jaar heerlijk zomerweer en we hadden een fantastische dag daar samen met 32 gasten, die we een excursie hadden aangeboden, want het gebied ligt 800 meter hoog en met de transferbus werden gasten daar gebracht. Met natuurlijk een speciale route door het heuvelachtige landschap met prachtige vergezichten.
De BBQ met de ‘souvlaki’ stond al aan toen we arriveerden, samen met bier, lokale wijn en frisdrank en velen gingen met de kinderen in klederdracht op de foto. Ook de inwoners van Lefkas komen massaal naar dit jaarlijkse feest en wordt ook meestal als opening van het zomerseizoen beschouwd, waar de meesten niet meer een vrije dag zullen vinden omdat ze in het toerisme werken.
We hebben al enkele boekingen binnen van gasten van ons, die dit alles mee gaan maken. Ik gun het nog meer mensen om Pasen en/of de 1 mei-viering mee te maken dit jaar op dit veelzijdige eiland, waar wij accommodaties, maar ook deze bijzondere excursies aanbieden. Kijk op onze website (www.lefkasa.nl) voor de mogelijkheden, want we kunnen een mooi aanbod melden!
De wekelijkse vluchten naar Lefkas zijn op zaterdag, zondag, dinsdag en donderdag, maar lopen al snel vol voor de meivakantie, zoals altijd in deze boekingsmaand. Ik ben natuurlijk al bezig met een mooi programma in die meivakantie, om gasten zoveel mogelijk van het mooiste feest van Griekenland mee te laten maken!
Algemeen

Vraag het Marijke

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

Vraag het Marijke

Stel je vraag

Vraag direct prijs en beschikbaarheid

Verhuurformulier

Informeer naar beschikbaarheid en prijs

Beschikbaarheid en prijs