Over Lefkas

Ontdek meer over Lefkas

Voor een vakantie op Lefkas landt u op de luchthaven van Preveza, dat nog op het vaste land (Epiros) van Griekenland ligt. Zo’n 20 minuten met een transfer of huurauto en u rijdt over de drijvende pontonbrug het Griekse eiland Lefkas op. U arriveert dan direct in de hoofdstad Lefkas, in de volksmond ook ‘Lefkada’ genoemd. De stad, die door toeristen vaak als een groot dorp wordt ervaren, heeft zo’n 10.000 inwoners en het hele eiland heeft totaal ongeveer 25.000 inwoners, die verdeeld zijn over de vele dorpen en authentieke gehuchten, die Lefkas rijk is.

Het Griekse eiland Lefkas behoort tot de zeven Ionische eilanden, ligt onder Corfu aan de westkust van Griekenland en is zeer gevarieerd wat het landschap betreft. Het middendeel van Lefkas is een bergachtig gebied, met de hoogste berg op 1.156 meter, en als grootste dorp Karya. Lefkas staat bekend om de goede plaatselijke wijn en zuivere olijfolie van heerlijke olijven. De wijngaarden en olijfbomen waar deze prachtige producten vandaan komen, zijn hier te vinden. 

De oostkust aan de Ionische zee is rustiger en daardoor zeer geliefd bij zeilers en watersporters die graag duiken, snorkelen en surfen. De westkust staat bekend om de paradijselijke stranden en baaien aan de azuurblauwe zee, met een soms woeste branding, omdat de westkust aan open zee is gelegen. 

De lengte van Lefkas is maar zo’n 45 kilometer, maar door het bergachtige gebied is een ‘rondje Lefkas’ eigenlijk niet in een dag te doen. De doorgaande hoofdweg, die te volgen is over het hele eiland, heeft vele zijwegen die op bijzondere plekken en dorpjes uitkomen.

De vergezichten zijn onvoorstelbaar mooi en bijzonder op Lefkas. Het nabij gelegen Kefalonia, op slechts 2 uren varen vanaf havendorp Nidri, is waar te nemen als u op het zuidelijkste punt bent. De andere eilandjes rond Lefkas zoals Meganisi, Skorpios en Madoura liggen als ‘broccoli’ in de helderblauwe zee. Vanaf het klooster Ag. Faneromeni, dichtbij Lefkas Stad, kunt u het vasteland aan de westkust van Griekenland zien liggen.

Het Ionische eiland met zijn vriendelijke en gemoedelijke bevolking, is uiterst geschikt voor natuurwandelingen met of zonder begeleiding van een wandelgids. Ook fietsen in het voor- en najaar wordt steeds populairder. Vooral met een mountainbike of racefiets zijn mooie routes te fietsen, eventueel met een ervaren coach. 

Voor ontspanning, rust en ruimte is Lefkas in de maanden april, mei, juni, september en oktober bij uitstek een geschikt eiland. Alle accommodaties zijn in die maanden van het seizoen te huur. Enkele ook nog in het hoogseizoen, maar dan wordt Lefkas bezocht door vele toeristen en is de omgeving een stuk drukker.